Mag je downloaden?

Er zijn veel misverstanden over het downloaden van muziek, films en software. In de media wordt vaak gesproken over het illegaal downloaden van muziek. Dat klopt niet. het is volkomen legaal om muziek (bijvoorbeeld MP3 bestanden) of films voor eigen gebruik te downloaden. Het delen van films of muziek is wel verboden. Je mag dus de eigen collectie niet op het internet zetten!

Het downloaden van software, spellen of het omzeilen van beveiliging software is wel strafbaar.

Kijk ook eens op de site van stichting Brein. Als je daar vluchtig kijkt lijkt het net alsof je niets mag. Maar hier staan de regels duidelijk op een rij:

(bron: Wat mag (niet), stichting Brein 2007)
Let op: check zelf of onderstaande informatie verouderd is. Regels kunnen veranderen...
De regels op een rijtje.
1. Een kopie maken van muziek of film (cd of dvd) mag als die zonder commercieel oogmerk en uitsluitend voor jezelf bestemd is. Van een computerspel of andere software mag je geen kopie maken, ook niet voor eigen gebruik.
2. Het omzeilen van een beveiliging op een cd of dvd mag niet, ook niet om een kopie voor jezelf te maken. Je mag een omzeilingsmiddel ook niet verspreiden, bijvoorbeeld op een cd of dvd of als bestand op het internet.
3. Een kopie weggeven, ruilen of verkopen mag niet.
4. Een internetbestand (met muziek of een film) downloaden mag. Maar pas op met p2p uitwisseldiensten, want als je daarmee downloadt wordt je automatisch uploader, dat is "ter verspreiding aanbieden" en dat mag niet. Interactieve software downloaden mag niet.
5. Een bestand uploaden mag niet. Dus ook niet "sharen" of delen via een p2p uitwisseldienst. Je mag ook geen dvd "rippen" en de inhoud als bestand op het internet plaatsen.
6. Openbaar vertonen mag niet, behalve in huiselijke kring.