Wat is Usenet?


Internet bestaat uit veel meer dan alleen de websites. Websites kan je met een browser lezen, dat ben je nu aan het doen. Naast de websites heb je bijvoorbeeld ook nog email-servers. Voor die heb je andere software nodig, zoals Microsoft Outlook.

Een ander deel van het internet bestaat uit de nieuwsgroepen, of usenet. Nieuwsgroepen zijn oorspronkelijk bedacht om ideeën uit te wisselen en te discusseren over diverse onderwerpen. Mensen kunnen reageren op elkaars ideeën Er zijn discussiegroepen over allerlei onderwerpen. Van autotechniek tot koken, van wereldpolitiek tot kinderen opvoeden, je kan het zo gek niet bedenken. Om nieuwsgroepen te kunnen lezen heb je een newsreader nodig. Discussiegroepen zijn allemaal gebaseerd op tekst. Je kan het een beetje vergelijken met een forum op een website, alleen de varieteit is vele malen groter in de nieuwsgroepen.

Naast de discussiegroepen, zijn er ook groepen waar bestanden worden gedeeld. In die groepen, de binaries genoemd, worden films, foto's, software, muziek en andere binaire bestanden gezet. Vaak zijn die bestanden te groot om in een keer te plaatsen dus worden ze in stukjes gehakt en dan gepost. Om die te kunnen lezen heb je software nodig die al die stukken bijeen raapt en weer samenvoegt tot een bestand.

Het plaatsen van die bestanden op usenet is meestal illegaal, omdat er auteursrechten op rusten. Het downloaden van de bestanden (tenminste, de films en muziek) is meestal niet illegaal. Lees voor de zekerheid nog even de regels door.